понеделник, 5 януари 2015 г.

Торта "Шварцвалд"






Шварцвалд черешова торта



Много се радвам, че започвам новият ми блог с Кралицата на тортите, както я казват в Германия - торта Шварцвалд. Почти всяка германска домакиня има рецептата на този познат и обичан в целия свят сладкиш, който се състои от пандишпан, сметана, череши и шоколад. Нищо особено на пръв поглед, а в същото време има толкова финес и вкус. Може да ви изглежда сложен за направа, но не е толкова трудоемко, отнема толкова време, колкото и другите сладкиши. 

Нямам много опит в блогването, като начало е това, после ще гледам да се усъвършенствам :) .




Съставки:

Блат
4 яйца (стайна температура)
200 грам  пудра захар
70грама  брашно
70 грама неподсладено царевично нишесте
2 супени лъжици какао


Черешов пълнеж

Черешово сладко около около една чаша
150 мл. Черешов сок (около 1 чаша)
1 чаена лъжичка. екстракт от ванилия
50 мл. черешов ликьор
350гр. череши (пресни или от компот)
750 мл. сладкарска сметана, която е подсладена в България, а в Америка се ползва Heavy Whipped Cream, на който добавя пудрата захар посочена по-долу в рецептата
6 супени лъжици пудра захар
2  пакетчета ванилова захар
2 чаени лъжички желатин на прах
25 мл. Вода


Декорация
200 грама млечен шоколад
100 гр тъмен шоколад 72% какао
тортена тавичка 21 сантиметра. 


Начин на приготвяне


Загрейте фурната до 170 ° C .

Разделете белтъците от жълтъците.

Смесете жълтъците със 100 г ог пудра захар и разбивайте с миксер до пухкавина около (8 мин.).

Разбийте белтъците с миксер докато се образува гъст сняг и бавно добавяйте бавно останалата пудра захар. Когато са готови внимателно със шпатула се добавят в сместа  с жълтъците.  След това се добавят брашното, царевичното нишесте и какаото и с шпатула внимателно се омесва всичко заедно. 

Намажете с масло или маргарин дъното на тавичката размер (21 или 22 см) .

След това изрежете готварска хартия с размерите на тавичката и я поставете на дъното. 

Честно да ви кажа, аз не слагах хартия, но така е по рецептата. 
Изсипете сместа в подготвената тавичка и  печете в продължение на 30-40 минути при 160-170 ° C 
Изключете фурната и леко отворете вратата на фурната, не изваждайте веднага блата, за да не спадне.
След като е напълно готов и изстинал блата, разрежете го на три равни части.




Черешов пълнеж


Понеже тук няма черешов компот, а черешов ликьор също не открих, намерих в метална кутия нещо подобно на компот,  оказаха се неподсладени череши, които сложих в малко ром докато блата се печеше, за да попият, а сока им подсладих със захар на око и сложих още малко ром, за да стане нещо подобно на ликьор и добавих течната ванилия около 1 чаена лъжичка. След това оставих да се охлади. 

Сметана

Сметаната която ползвам не е подсладена и може би заради това тортата като че ли не беше достатъчно сладка, разбивам сметаната с ваниловата и пудрата захар.

Двете чаени лъжички желатина се накисват в 25 мл. студена чаша вода. Загряваме го леко 10 секунди в микровълновата печка, за да може да стане течен и го старателно го прибавяме към сметаната.

Оформление на тортата


Поставете долния блат в чиния за торта  поръсете с 4 супени лъжици (или малко повече)  черешов сок смесен с ликьор. Намажете блата със сладкото от череши. Поставете черешите, покрийте със сметаната. Същото повторете и върху следващия блат.

Накрая третия блат и цялата торта покрийте със сметана и декорирайте по ваш вкус със настърган шоколад. Отстрани на блата нарендах на ситно млечен шоколад, а отгоре декорирах с черен шоколад нарендан на едро. Разбира се, че може да се ползват и шоколадови пръчици. Отгоре направете със шприц розички и ги декорирайте с череши или вишни. Слага се поне за 12 часа в хладилника преди консумация. Добър Апетит! :) 







4 коментара:

  1. Честит блог,Фани!
    Пожелавам ти да го запълниш с много вкусотии!
    Нека блога ти донесе радост с удоволствие ще го следя !
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти от сърце Теди за хубавите пожелания.
    Винаги си ми била подкрепа и много вкусни рецепти съм научила от теб. Благодарна съм, че те познавам.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна торта и прекрасно представяне! Ще изпробвам рецептата.

    ОтговорИзтриване