Шварцвалд черешова торта
Много се радвам, че започвам новият ми блог с Кралицата на тортите, както я казват в Германия - торта Шварцвалд. Почти всяка германска домакиня има рецептата на този познат и обичан в целия свят сладкиш, който се състои от пандишпан, сметана, череши и шоколад. Нищо особено на пръв поглед, а в същото време има толкова финес и вкус. Може да ви изглежда сложен за направа, но не е толкова трудоемко, отнема толкова време, колкото и другите сладкиши.
Нямам много опит в блогването, като начало е това, после ще гледам да се усъвършенствам :) .
Съставки:
Блат4 яйца (стайна температура)
200 грам пудра захар
70грама брашно
70 грама неподсладено царевично нишесте
2 супени лъжици какао
Черешов пълнеж
Черешово сладко около около една чаша
150 мл. Черешов сок (около 1 чаша)
1 чаена лъжичка. екстракт от ванилия
50 мл. черешов ликьор
350гр. череши (пресни или от компот)
750 мл. сладкарска сметана, която е подсладена в България, а в Америка се ползва Heavy Whipped Cream, на който добавя пудрата захар посочена по-долу в рецептата
6 супени лъжици пудра захар
2 пакетчета ванилова захар
2 чаени лъжички желатин на прах
25 мл. Вода
Декорация
200 грама млечен шоколад
100 гр тъмен шоколад 72% какао
тортена тавичка 21 сантиметра.
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 170 ° C .
Разделете белтъците от жълтъците.
Смесете жълтъците със 100 г ог пудра захар и разбивайте с миксер до пухкавина около (8 мин.).
Разбийте белтъците с миксер докато се образува гъст сняг и бавно добавяйте бавно останалата пудра захар. Когато са готови внимателно със шпатула се добавят в сместа с жълтъците. След това се добавят брашното, царевичното нишесте и какаото и с шпатула внимателно се омесва всичко заедно.
Намажете с масло или маргарин дъното на тавичката размер (21 или 22 см) .
След това изрежете готварска хартия с размерите на тавичката и я поставете на дъното.
Честно да ви кажа, аз не слагах хартия, но така е по рецептата.
Изсипете сместа в подготвената тавичка и печете в продължение на 30-40 минути при 160-170 ° C
Изключете фурната и леко отворете вратата на фурната, не изваждайте веднага блата, за да не спадне.
След като е напълно готов и изстинал блата, разрежете го на три равни части.
Черешов пълнеж
Понеже тук няма черешов компот, а черешов ликьор също не открих, намерих в метална кутия нещо подобно на компот, оказаха се неподсладени череши, които сложих в малко ром докато блата се печеше, за да попият, а сока им подсладих със захар на око и сложих още малко ром, за да стане нещо подобно на ликьор и добавих течната ванилия около 1 чаена лъжичка. След това оставих да се охлади.
Сметана
Сметаната която ползвам не е подсладена и може би заради това тортата като че ли не беше достатъчно сладка, разбивам сметаната с ваниловата и пудрата захар.
Двете чаени лъжички желатина се накисват в 25 мл. студена чаша вода. Загряваме го леко 10 секунди в микровълновата печка, за да може да стане течен и го старателно го прибавяме към сметаната.
Оформление на тортата
Поставете долния блат в чиния за торта поръсете с 4 супени лъжици (или малко повече) черешов сок смесен с ликьор. Намажете блата със сладкото от череши. Поставете черешите, покрийте със сметаната. Същото повторете и върху следващия блат.
Накрая третия блат и цялата торта покрийте със сметана и декорирайте по ваш вкус със настърган шоколад. Отстрани на блата нарендах на ситно млечен шоколад, а отгоре декорирах с черен шоколад нарендан на едро. Разбира се, че може да се ползват и шоколадови пръчици. Отгоре направете със шприц розички и ги декорирайте с череши или вишни. Слага се поне за 12 часа в хладилника преди консумация. Добър Апетит! :)
Честит блог,Фани!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти да го запълниш с много вкусотии!
Нека блога ти донесе радост с удоволствие ще го следя !
Успех!
Благодаря ти от сърце Теди за хубавите пожелания.
ОтговорИзтриванеВинаги си ми била подкрепа и много вкусни рецепти съм научила от теб. Благодарна съм, че те познавам.
Прекрасна торта и прекрасно представяне! Ще изпробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря. Успех ви желая! :)
Изтриване