понеделник, 12 януари 2015 г.

Чийзкейк с калифорнийски орехи


Следобеден десерт 
Чийзкейк с калифорнийски орехи

Имали ли сте сладкиш, който да искате да ядете, да ядете и да не спирате, ами това е този сладкиш, който направих, грозен на вид, ама на вкус е ммммм .....




Продукти:
За блата
1 1/2 чашa брашно, 3/4 чаша светло кафява захар
1/2 чаша размекнато масло, 1/2 чаша ситно нарязани орехи

За чийзкейк
2 пакета крема сирене, за България ще са нужни 3, защото са друг грамаж - омекнало
1/2 чаша захар, 1/2 чаша мляко
2 супени лъжици екстракт от ванилия-течна

За орехов пай 
3/4 чаша кафява захар, 1/2 чаша светъл царевичен сироп
1/3 чаша масло, разтопено и охладено леко, да не е течно
3 големи яйца, леко разбитити, 1/4 чаена лъжичка сол
Екстракт 1/2 чаена лъжичка течна ванилия
1 1/2 чаши калифорнийски орехи
Загрейте фурната до 180о С.



Приготовление:

За блата
В средно голяма купа смесете брашното и 3/4 чаша кафява захар, омекналото  масло,  1/2 чаша орехи нарязани на ситно  
(aз ги минах през пасатора и станаха малко по-едро от ориз), всичко се разбърква, докато сместа заприлича на груби трохи. 
Сложете сместа равномерно в намазана с олио тавичка. Пече се в продължение на 10 минути. 
Извадете от фурната и да изстине леко около 10 минути.

За чийзкейка
Разбийте омекналото крема сирене, захарта, прясното мляко и ванилията  с миксера  на средна скорост, докато сместа 
не стане гладка. Изсипете сместа от крема сирене върху охладения маслен блат. Пече се в продължение на 15 минути, 
извадете от фурната и го оставете леко да се охлади за  около 10 минути.

Орехов слой
В средно голяма купа смесете останалата 3/4 чаша кафява захар, светъл царевичен сироп, и разтопеното масло. 
Внимателно разбъркайте с яйцата, солта и останалта течна ванилия 1/2 чаена лъжичка. Добавят  и орехите 1 1/2 чаша.
Изсипете сместа  върху охладения вече слой от чийзкейка. 
Пече се за 35-40 минути, докато не се получи наситено кафяв цвят на ореховия пай...
Остава се да изстине.... След това, да ви е сладко. :)








Няма коментари:

Публикуване на коментар