Класическа рецепта за еклери, които нашега направих във форма за кексчета, но се получиха доста ефектни, а и доста вкусни.
Тесто за еклери:
1/2 ч.чаша масло
1 ч.ч. вода
1/4 ч.л. сол
1 ч.ч. брашно
4 яйца
Продукти за крема:
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. брашно
3/4 ч.л. сол
3 ч.ч. прясно мляко
6 яйчни жълтъци
2 с.л. масло
2 ч.л. течна ванилия
1/2 ч.ч. кондензирано мляко или сметана за разбиване, която се добавя след като изстине крема
Направа на ваниловия крем крем:
В тенджера средна големина, смесете захарта, брашното и солта. Всичко се разбърква с прясното мляко.
На среден огън се разбърква около 10 минути, докато сместа се сгъсти.
Сварете 1 минута.
В малка купа с вилица, разбиваме леко 6-те жълтъка.
Бавно добавяме жълтъците към сместа с млякото, като непрекъснато се разбърква, докато се сгъсти и започне да се отлепва от лъжицата, но (не се вари).
Отстранете от огъня и добавете ванилията.
Обикновено слагам този крем през цедка, за да се премахна образувалите се бучки.
Слагаме крема в пластмасова купа и завиваме с найлоново фолио и го оставяме да се охлади за 2 часа.
В малка купа разбиваме с миксер на средна скорост сметаната и след това я добавяме с гумена шпатула към охладения крем и ги смесваме заедно, за да се получи еднородна смес.
Тесто еклери:
Намазваме тавичката с мазнина (олио или масло по желание). Загрейте фурната до 180оС.
В тенджера средна големина и на средна температура слагаме да заври заедно водата с маслото и солта.
Отстранете от огъня и добавете брашното към по-горните продукти. С дървена лъжица, енергично се разбъркваме, докато се образува гладко тесто, след като е готово го изчакваме да изстине и към него прибавяме яйцата едно по едно, разбъркваме с миксер, докато се получи отново еднообразна смес. Изсипваме ги във формичките за кексчета и се пекат между 25-35 минути зависимост от фурната, докато се получи златист цвят.
МНОГО ВАЖНО: Никога не отваряйте фурната по време на печене! Изключете я и оставете готовите еклери да се изсушават вътре в продължение на 5-10 минути .
След като ги извадим и изстинат правим малък процеп отстрани, за да ги напълним с крем, а и друг вариант за пълнене е правим отвор отдолу и използваме шприц за пълнеж на крема.
Слагат се да се охладят в хладилник и после се поръсват с пудра захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар