Елзаски Флaмкухен или Тарт фламбе́

Едно от най-любимите ми места в Европа е Страсбург, обожавам да ходя там особено през лятото. Всеки път, когато сме в Страсбург задължително посещаваме някое от красивите и уютни ресторантчета близо до катедралата и си поръчваме традиционния фламкухен.
В района Елзас, където се намира и Страсбург, Франция, го наричат Тарт фламбе́ - Tarte flambée, от другата страна на границата в Германия го наричат Флaмкухен. Легендата разказва, че създателите на това ястие са немскоговорящите фермери от Елзас, Баден или Пфалц. В действителност, Фламкухена първоначално е бил домашно ястие, което е направило своя дебют в началото на 1960 година. Френският Фламкухен е отговор на италианската пица. Той се приготвя от тънко тесто, крем фраше, лук нарязан на кръгчета и бекон, пече се във фурна с дървени въглища, поради липса на такава фурна, ще се задоволя с електрическата само засега :).
След питката и венеца с бекон ми остана още тесто и реших да направя един Фламкухен.
Продукти
1 глава лук бял (щях да използвам червен лук, но пусна много вода и се отказах)
1 кутия от 250 грама - крем фраше, чудя се каква би била алтернативата му в България или Македония - тук в америка няма крем фраше, може да го заменя със Sour Cream, нещо подобно като сметана с висока масленост или по-точно крема сирене.
![]() |
![]() |
Загрявате фурната на 200 градуса.
В тавичка от 20 см слагаме на дъното й готварска хартия, върху нея разстиламе тестото, слагаме крема, върху него поръсваме с лука, който е нарязан на филийки и поръсваме с парченца бекон. Слагаме във загрятата фурна. Пече се 15-20 минути. Яде се топло. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар