петък, 6 февруари 2015 г.

Обикновен кекс с вода





Днес намерих в стария тефтер на мама една стара рецепта - любимият ми кекс като бях малка. Малко го поднових днес, като му добавих лимонови кори и маково семе. Получи се вкусен и много ароматен кекс. А ето я и рецепетата:






Продукти:

5 яйца
1 1/2 чч захар, аз сложих малко повече, защото тази захар тук не е достатъчно сладка.
3 1/2 чч брашно
1 бакпулвер или ако нямате аз ползвам лимонтузу 1/2 чаена лъжичка и 1 чл сода
1 чч вода
1/2 чч олио
корите на два лимона
2 супени лъжици мак
1 супена лъжица течна ванилия или ако имате на пакетчета 2 бр.
ако искате да го направите двуцветен, може да добавите и канела 1 супена лъжица





Приготовление:

Загрявате фурната на 180 градуса
Намажете кексовата форма с мазнина и след това поръсете с брашно да не залепне кекса.

Захарта и яйцата се разбиват близо 10 минути на средна скорост на миксера. След като станат на пяна, се добавят и останалите продукти, посочени по-горе. Изсипва се в тавичката близо 2/3 от сместа, а ако искате да украсите отвътре кекса, може да добавите канела в останалата част от тестото и след това да я изсипете върху основния кекс. Слагате тавичката в загрятата вече фурна и печете към  45 минути. Хубаво е преди да решите да го извадите кекса да проверите с клечка за зъби, дали не лепне отвътре, ако лепне, оставето го още поне 10 минути да се допече. След като го извадите, оставете го близо час да изстине. 












Няма коментари:

Публикуване на коментар