вторник, 17 февруари 2015 г.

Ориз с къри и зеленчуци



Оризът е една от основните добавки, както към азиатската и индийската кухня, така е популярен и по целия свят, а също и у нас в България. Със сигурност знаете, че има различни видове ориз, бял и кафяв, като белият ориз е с най-много разновидности. Аз обикновено го ползвам млечен кръгъл ориз за сарми, пълнени чушки и мляко с ориз, а за ризото дългозърнестия - басмати. 

Ориз с масло, подправки и зеленчуци е едно от любимите ми набързо направени допълнения към някое от ястията на трапезата. Обикновено го поднасям към ястия с месо или пилешко. 


Продукти:


1 1/2 чаени чаши ориз-басмати

70 гр. масло

1 средна консервна кутия 420 гр. със смесени зеленчуци - грах, моркови, зелен боб

1/3 чаена лъжичка куркума
1/3 чл къри
2 сл сух джоджен
сол на вкус


Сваряваме 1 1/2 ч.чаша ориз (като пропорциите са 1 чч ориз - 2 1/2 чч вода). След като ориза се е сварил напълно, ако е останала вода я изцеждаме, добавяме зеленчуците, след това слагаме маслото и подправките и запържваме за около 1 минута. Готовият вече ориз може да се гарнира със запечени гъби или подходящи сосове. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар