понеделник, 9 февруари 2015 г.

Питка по рецепта на Мария Игнатова

Питка 

по рецепта на Мария Игнатова






Продукти:

1 кубче мая разтворено в
1 чаена чаша хладка вода или прясно мляко, за да стане по-бързо маята аз поръсих с една супена лъжица захар и 1 сл брашно
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода, 2 яйца, 3 с.л. олио, 
1 с.л. сол,
1 с.л. захар
1 кг брашно
1/2 чч масло


Начин на приготвяне:

Замесваме и оставяме на стайна температура за 1 час да удвои обема си. Още се уча не съм много добра в месенето. За мен моя идол за направата на питки е моята приятелка Мария Игнатова, тя има златни ръце и невероятни питки, най-красивите, които съм виждала.
Фурната се загрява на 180 С градуса или 375 Фаренхайт.
Та да се върна на моята питка. Понеже мъжът ми искаше питка със сирене, потърсих в нета да видя как става многолистно тесто и в един от блоговете видях оформлението, което ще споделя с вас. Аз направих по-голяма доза като една част от тестото оставих настрана, останалото тесто оформих 4 топки. Разточих всяка една от корите около 2 см дебела и поръсих със нарязаното на парченца масло. 
Корите се нареждат една върху друга и след това, четирипластовото тестото във форма на кръг, се загъва на половина – получава се полукръг. Разточете го по дължина на дълга лента. Сгънете я на две и разточете отново до получаването на еднакръгла кора. Поръсих обилно със сирене и разтопено масло. Навих на руло и я разрязах по дължина като рулото и добре го усуках и поръсих със сусам.






Поставих питката в намаслена тавичка и я поставих във вече загрятата фурна. Не я намазвам умишлено с яйце, защото мъжът ми не харесва вкуса на препеченото яйце върху питката.
Едната питка е от миналата седмица, която бях оформила като кроасани. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар