Ох, прасковки - сладък спомен от моето детство. Моята леля ги правеше и си спомням с какво удоволствие си ги хапвах. :) От тогава се опитвах да открия същия вкус в купешките праскови, но така и не ги открих. Това са първите праскови, които реших да направя онзи ден за приятели, които ми гостуваха. И те почти се приближават до онзи незабравим вкус от детството ми. За да намеря правилната рецепта ми отне доста време. След като прегледах нета и готварските тефтери на мама направих една обща рецепта, от която се получиха моите сладки, а ето и необходимите продукти и начин на приготвяне.
- 4 яйца
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 п. амонячна сода (10 гр)
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 7-8 чаени чаши от брашно
- 1 ч.л. ванилия
- 1 ч.л. портокалова есенция
За пълнежа:
- Трохите от сладките
- 1 чаена чаша пудра захар
- 1 пакетче меко масло 125 гр.
- 1 ч.ч. ситно нарязани орехи, които са напръскани с 1 чл ром
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 чаени лъжици течна ванилия
Оцветяване на прасковите:
- 1 чаена чаша захар за овалване
- червена и жълта сладкарска боя разторени в половина чаена чаша
- зелени листенца за декорация от чимшир
Приготвяне на тестото:
Загряваме фурната на 160-170 градуса С.
Разбиваме добре яйцата със захарта до получаване на пухкава смес, прибавяме олиото и 1 чаена чаша брашно като продължаваме да разбиваме. Разтваряме двата вида сода (амонячна и бикарбонат) в киселото мляко. Към горната смес добавяме останалото брашно и омесваме умерено твърдо тесто, което не бива да се лепи. Оформяме топченца, големи колкото орех и ги поставяме в тавичка, покрита с готварска хартия на разстояние едно от друго. Печем до бледорозово и изваждаме от фурната. По време на печене на повърхноста на някои от сладките се напуква и това е нормално, не трябва да се притеснявате. Причината за тези пукнатини е, ако тестото им е престояло преди да бъдат сложени във фурната. Оставяме сладките малко да поизстинат, но не напълно, докато са още топли трябва да се издълбаят, защото когато изстинат стават чупливи. Издълбаваме ги всяка една от тях откъм гладката страна. Най-добре е да се ползва остър нож.
Приготвяне на пълнежа:
Смесете всички продукти необходими за пълнежа на сладките. Разбъркват се до получаването на еднородна смес. Ако пълнежът е гъст, може да се разреди с още малко студено прясно мляко. Последно се добавят ядките и се разбърква отново. С получената смес се запълва издълбаното в сладките място и намазваме отгоре с мармелад. Съединяваме две по две.
Оцветяване на прасковите:
В две чаени чаши напълнени до половината със студена вода разтваряме червената боя, а в другата жълтата. Първо набързо потапяме целите праскови в жълтата боя, след което потапяме в чашата с червената боя само едната половина на оформените праскови. Поставяме ги на готварски салфетки, за да попие от боята и докато са още влажни ги овалваме в кристалната захар. Там където са слепени се слага листенце от чемшир (или друго малко зелено листенце) Нареждат се в подходящ съд.
Добре е да ги приготвим 1-2 дни преди поднасяне.
чч = чаена чаша - 200 ml
кч = кафена чаша
сл = супена лъжица
чл = чаена лъжичка
кл = кафена лъжичка
п = пакетче
Няма коментари:
Публикуване на коментар