Руло "Стефани" е едно от любимите менюта у дома, защото е хем бързо за приготвяне, хем вкусно. Има различни рецепти за направата на Руло "Стефани" традиционната е с пълнеж от кисели краставички, моркови и сварено яйце и в оформено като руло. Преди няколко години, реших че искам да сменя тази традиционна форма на рулото като го сложа кексова форма. Аз приготвям рулото със същите съставки, които слагам в кюфтетата - кайма от свинско месо, лук, магданоз, яйца, кимион, сол, чубрица, сода. Единственото, направих промяна в пълнежа, не слагам варено яйце, защото мъжът ми не обича вкусът му в рулото, замених го със задушени гъби и кашкавал Моцарела.
Продукти за 1 кексова форма руло:
1 1/2 кг (килограм и половина) свинска кайма
2 средно големи глави лук
2 яйца
1/2 връзка магданоз
3 супени лъжици чубрица
1/2 чаена лъжичка кимион
1/2 чаена лъжичка сода
1 чаена лъжичка сол
Пълнеж на рулото:
6 кисели краставички
1-2 средно големи сварени моркова
100 гр. сварени гъби или готови нарязани от консерва
250 гр. нарендан кашкавал "Моцарела" или може обикновен български кашкавал
Начин на приготвяне:
Загряваме фурната на 200 градуса.
През това време започваме направата на рулото. В купа слагаме каймата, нарязваме на ситно лука и магданоза и добавяме по-горе изброените съставки. Омесваме всичко заедно добре. Намазваме с олио формата за кекс и поръсваме с брашно. Разделяме вече готовата кайма на две части. Слагаме първата част от каймата в тавичката за кекс и върху нея във формата на кръг подреждаме краставичките, морковите, гъбките и поръсваме с кашкавал. Покриваме с остатъка от каймата пълнежа и притискаме добре отстрани, за да сме сигурни, че кекса е цял и няма да се раздели на две при изваждането му. Слагаме рулото във вече загрятата фурна, като под кексовата форма слагам още една допълнителна алуминиева тавичка, за да предпазя фурната, защото по време на печене, каймата се надига и започва да прелива от мазнината от месото и кашкавала, може би моята тавичка е по-малка. Пече се до получаването на златиста коричка. Подготвяме друга обикновена тавичка в която слагам рулото след като е изпечено, обръщам го и го поръсвам с кашкавал отгоре и слагам обратно във фурната, да се запече само на горен реотан до получаването на златист цвят на кашкавала. Сервира се с картофена или зелена салата. Това е. Добър апетит! :)
И ще чакам да споделите как е станало вашето руло "Стефани" в кексова форма. :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар